Näpistäjä W

syntynyt 17.12.1997 - kuollut 29.10.2006

Perustiedot

nimi: Näpistäjä W kasvattaja: Monika VRL-02197, Varjojen Valtakunta
rekisterinumero: VH02-018-0127 entinen omistaja:
syntymäaika: 17.12.1997 omistaja: Shavo VRL-00007, Narrilaivan
rotu: suomenhevonen koulutus: ratsuksi
sukupuoli: tamma koulutustaso ko HeA, re 100cm, me 90cm
säkäkorkeus: 151cm väri: rautias, läsi
muuta:

Luonnekuvaus ja muuta

Näpistäjä W syntyi Monikan omistamassa Varkaiden Valtakunassa, joka luovutti maansa Rentunruusulle lopettaessaan toimintansa. W:n lopettaessa Näppi myytiin mutta sivuja ei koskaan ilmoitettu kasvattajalle, niinpä Monika piti Näpin siis itse. Näppi kilpailu yhdet ratsastuskilpailut Monikan kanssa, tulos 16/30. Näppi varsoi orin Sankari Ryysyissä sekä tamman Diiva Ryysyissä Monnin Ravitallilla asuessaan. Kun Monika pienensi talliaan toukokuussa 2004 ostin Näpin. Näppi kilpaili kanssani kahdet ratsastuskilpailut, tuloksena 2/7 helpossa A:ssa ja 1/10 KN Specialissa. Muissa kilpailuissa tamma ei sitten käynytkään. Minun omistuksessani Näppi varsoi tammat nimeltä Narrilaivan Paronitar sekä Näpin Tarina. "Rita" on lähtenyt vihreämmille laitumille aikaa sitten eikä tammalla ole edes muistosivuja, mutta Näpin Tarina on jatkanut emänsä sukua ravipuolella. "Taru" kilpaili itse vain 33 starttia mutta ei hyvän hevosen tarvitse enempää juostakaan - aika 24,3a ja voittosumma 25 050veuroa kertonevat hieman tamman tasosta. Taru voitti urallaan seitsemän kertaa, tärkein voitto oli Tammavaltikka- lähtö v. 2007. Muita totosijoja Taru keräsi 9, eli yhteensä totosijoja Tarulla on 16. Näpin isä ei koskaan saanut edes sivujaan, joten Vadelmasta en voi teille juuri mitään kertoa. Näpin emä Dollyn Täplästä voin sitten kertoa jo vähän enemmänkin :) Tamma vaikutti Monikan omistuksessa ratsutammana. Tamma kilpaili kilparatsun urallaan viisi kertaa ja voitti kaksi luokkaansa. (he A ja 80-100cm) Tamma on palkittu myös JS:llä näyttelystä ja se on palkittu kolmospalkinnolla yleislaatuarvostelussa 70 pisteellä elokuussa 2002. Dolly jätti myös yhden upeimmista ravihevosista ikinä - minunkin omistuksessa ollut - pienhevoskokoinen ori nimeltään Harhakuva W.

Luonteeltaan Näppi oli rauhallisuuden perikuva. Se oli käsiteltäessä aina todella kiltti. Useimmiten se otti torkut harjauksen ja satuloinnin aikana ja nojasi ketjuihin niin että hyvä ettei tamma ollut polvillaan käytävällä. Kauneusunia tamma otti toki karsinassakin minä tahansa vuorokauden aikoina ja ilmoitti tästä kovaääniselle kuorsauksella. Ainut poikkeus oli ruokinta-ajat jotka Näppi tunsikin minuuttitarkkuudella. Aina samoihin aikoihin se ponkaisi ylös karsinansa lattialta ja alkoi hörisemään ja kuopimaan karsinassaan komentaen tallityöntekijöitä tuomaan hänen ylhäisyydelle ruokansa :) Näppi oli yksinkertaisesti sanottuna maailman rauhallisin ja luotettavin hevonen, joka rakasti harjausta, rapsuttelua ja huomiota. Näppi oli hyvä lasten vahti ja se vahti muidenkin tammojen varsoja. Se oli hyvä toveri kaikille tarhakavereilleen ja nekin jäivät takuulla kaipaamaan tätä herttaista vanhaa rouvaa.

Ratsastaessa Näppi oli varsin vetelä otus ellei sitä osannut laittaa liikkeelle. Aloittelijoilla se osasi luistaa helposti hommista ja jolkotteli vain sinne tänne. Sitten kun Näpiltä osasi vaatiakin jotain siitä sai ihan mukavan helppo A- tasoisen kouluratsun ja 100cm ratoja hyppäävän estetykin. Irtona tamma hyppäsi peräti 150cm, eli oman säkäkorkeutensa korkuisen esteen. Maastossa Näppi sai vielä vanhoillakin päivillään tosin vähän liian paljon vauhtia koipiinsa, joten sillä ratsastivat maastossa vain hyvän tasapainon omaavat ratsastelijat :)

Valitettavasti 29. lokakuuta 2006 jouduin tekemään vaikean päätöksen ja pyytää eläinlääkäriä lopettamaan Näpin. Näppi oli ollut jo muutaman päivän ajan huonossa kunnossa ja sen takapää tuntui pettävän sen alta tarhassa silloin tällöin ja se käveli huojuvasti. Eläinlääkäri ilmoitti, että nyt on aika laskea irti. Niinpä Näppi matkasti ensilumen sataessa maahan vihreämmille laitumelle, mutta Näpin muistoa jäi maan päälle kantamaan sen kaksivuotias tammavarsa, Näpin Tarina.

Sukutaulu

  i.

Vadelma

 

  ii. Tuntematon ori
 
  ie. Tuntematon tamma
 
  e.

Dollyn Täplä
YLA3 / 70p
 
  ei. Takkuturkki
 
  ee. Dolly
 

Jälkikasvu

o. Sankari Ryysyissä (s. 3.7.2003) i. Haltiahengen Urhea Ajatus

t. Diiva Ryysyissä (s. 10.8.2003) i. Ryysyrannan Herra Ja Hidalgo

t. Narrilaivan Paronitar (s. 08.01.2005) i. EK Tuima

t. Näpin Tarina (s. 1.7.2006) i. Ryysyrannan Kuoleman Enkeli
enn. 24,3a - vs. 25 050ve - stat: 33: 7-5-4 (16), RL II / 60p, SLA-II / 77p, YLA 2 / 113p

Kilpamenestys

25.07.2003 - Dollar's Farm - Koulukilpailut, Helppo C - sija: 16/30
20.07.2004 - Marjamäen Kartano - Kouluratsastuskilpailut, Helppo A - sija: 2/7
05.09.2004 - Lumikero - Sekakilpailut, KN Special - sija: 1/10 (100ve)
Ulkoasu © M Layouts, muutokset Shavo
All rights reserved. Kaikki oikeudet pidätetään.