Kajsa SWE

VRER-ponivalio (710p)
YLA2 / 93p
SHLA-II / 84,5p
A-ponimestaruuslähtö 2008 sija 4.
Narrilaivan Töpöttäjäkuningatar 2009 sija 2.
Jymyshettis 2009 sija. 4

Syntynyt 15.7.2007 -- Kuollut 30.1.2016


© Siru M.
Kuvan ponie i liity sivun tietoihin!

Perustiedot

nimi: Kajsa SWE kasvattaja: Ida Fryman, SWE (nimi keksitty!)
rekisterinumero: VH03-017-3996 entinen omistaja: angstiina
syntymäaika: 15.7.2007, SE omistaja: Shavo VRL-00007, Narrilaivan
rotu: shetlanninponi statistiikka: 165: 13-22-16 (51)
sukupuoli: tamma ennätykset: 2.14,5a - 2.16,4 - 2.44,4m
säkäkorkeus: 106cm voittosumma: 15 000ve
väri: rautias, ei merkkejä voitto- & toto %: 8% / 31%
muuta: YLA2 / 93p
SHLA-II / 84,5p
A-ponimestaruuslähtö 2008 sija 4.
Narrilaivan Töpöttäjäkuningatar 2009 sija 2.
Jymyshettis 2009 sija. 4
VRER-ponivalio (710p)

Luonnekuvaus ja muuta

Kaisa syntyi Ruotsissa, Ida Frymanin tallilla. Ida aloitti raviharrastuksensa Kisan emän, Viveka- ponin kanssa, ja tämän kilpauran päätyttyä Viveka varsoi kuusi varsaa. Näistä kaksi matkusti Suomeen - toinen siis meidän Kaisa.

Kaisa tuli Suomeen angstiinan toimesta kahden vuoden ikäisenä. angstiinalla ei kuitenkaan ollutkaan käyttöä ponille, ja huomasin sen myynti-ilmoituksen hevostalli.netissä. Ihastuin tammaan oitis - rautias, liinaharjainen shetlanninponi oli oiva lisä Narrilaivan shetlanninponilaumaan! Niinpä lokakuussa 2007 Kaisa matkusti Narrilaivaan ollessaan kolmevuotias.

Kaisa hurmasi koko tallinväen suloisella ja kiltillä olemuksellaan. Kaisa on aina ollut kiltti ja rauhallinen. Ajolle opetus sujui tamman kanssa kuin tanssi - yhden ohjasajo kerran jälkeen kärryt perään ja menoksi.

Kaisa on luonteeltaan pirteä ja ystävällinen. Se suhautuu kaikkeen uuteen rauhallisin mielin, eikä hötkyile turhia. Se on loistava ensimmäinen ponikaveri lapsille, ja tottelee pienempiäkin ihmisiä. Se seisoo kiltisti aloillaan tarhassa ja laitumella kun sille pukee päitsiä, ja taluttaessa se seuraa perässä kuin koira. Silloin tällöin se voi hapuilla vihreän ruohon perään - mutta kevyt nykäisy riimunnarusta riittää, ja tamma seuraa taas kiltisti perässä. Kaisa seisoisi harjattavana tuntikausia, jos joku vaan jaksaisi sitä rapsutella ja harjailla. Kaisa nostaa kaviot kiltisti, ja maltaa pitää niitä ylhäällä. Myös erilaiset jalkojen hoitotoimenpiteet, peseminen, satulointi, valjastus ym. sujuvat Kaisan kanssa helposti. Se on hyvä harjoitusponi lapsille.
Kengittämisen ajan Kaisa seisoo kiltisti aloillaan käytävällä. Hampaiden raspauskin sujuu ilman rauhoitusta, ja rokotuksista tamma ei välitä ollenkaan. Kuljetuskoppiin ja hevoskuljetusautoon Kaisa seuraa aina kiltisti perässä, ja se matkustaa rauhallisesti. Se myös peruuttaa nätisti ulos.
Kaisa on sellainen pieni halinalle, joka viihtyy kyllä hyvin muiden ponien seurassa, mutta rakastaa myös ihmisten läheisyyttä ja yhdessä tekemistä - ja herkkuja.

Ajaessa Kaisa on aina ollut reipas ja omalla moottorilla toimiva. Vielä 25 vuotiaanakin se painoi ohjille, mutta sitten ajolenkit kyllä lopetettiin, koska tamma ei meinannut rauhoittua ajolenkeillä. Raippaa ei ole Kaisan kanssa koskaan tarvittu - riittää, että vähän maiskuttaa sille ja sanoo "antaa mennä" niin tamma pistää töppöstä toisen eteen. Kaisa ei juuri laukkaillut, mutta jos laukkasi, niin se oli merkki siitä ettei kaikki ollut kunnossa. Kengitystä tai varusteita piti sitten vähän muuttaa, ja meno maistui taas. Kaisa oli kyllä hyvä ajaa - se ei säikkynyt mitään eikä epäröinyt mennä ahtaista paikoista, vesilammikoista tmv. Tuuliset tai sateiset kelit eivät sitä haitanneet, vaan se lähti aina innoissaan ajolenkille kovat töttörössä.
Tammalla harrasteltiin myös valjakkoajoa kotosalla, ja siinäkin se toimi hienosti. Tamma huomasi eron kevyiden kilpakärryjen ja painavien valjakkovaunujen kanssa, ja kyllähän tammaa ajettiinkin vähän eri tavalla koulu- ja tarkkuusajossa. Kaisasta olisi voinut tulla myös hyvä valjakkoponi.. :)

Raviradoilla Kaisa käyttäytyi aina hienosti. Se saattoi vähän höristä kilpakavereille, mutta siinä se sitten olikin. Varikkoalueella se säilytti rauhallisuutensa, ja vasta radalle päästyään se innostui ja saattoi vähän painaa ohjillekin. Kaisan kanssa oli kiva harrastaa poniraviurheilua - se joi ja söi kiltisti pitkilläkin reissuilla, eikä stressaillut turhia.

Ratsastustakin Kaisan kanssa onnistuu. Kaisa on ratsastaessakin reipas ja innokas poni, mutta kuitenkin kiltti ja pikkulastenkin ratsastettavissa. Kaisa on kärsivällinen opettaja pienemmille lapsille, ja sopivan näppärä ja vauhdikas vähän osaavammille. Taitavan ratsastajan kanssa Kaisasta irtosi jopa helppo B- radan liikkeet ja se hyppäsi ratsastajan kanssa 85cm! Irtona se loikkasi kerran jopa 100cm esteen yli. Ratana tamma hyppäsi kuitenkin vain 50-60cm ratsastajan kanssa. Se oli hyvin ketterä ja hyvä hyppääjä, vaikkei välttämättä ulkonäöstä uskoisi. Tamma oli myös hyvä ja luotettava maastoratsu - se ei koskaan ryöstänyt tai pukitellut.

Nykyään Kaisan elämäntehtävänä on varsojen kasvattaminen pihatossa. Siellä se pitää kuria 1-3 vuotiaille varsoille, ja toimii lähinnä enää pikkulasten talutusratsuna.

Sukutaulu

Mortten (SE)
rt shet 101cm
2.18,3a, evm
Why Not Me (SE)
rt shet 103cm
2.28,7a, evm
Olaf v.d. Beeftruj (NL)
rt shet 98cm
evm
Jamber's Yvonne (SE)
rt shet 106cm
2.55,8, evm
Ex Defense (SE)
rn shet 92cm
3.03,8, evm
Flaco of Wallmer (GB)
m shet 96cm
evm
O.P. Minni (FI)
rn shet 100cm
evm

Viveka (SE)
rt shet 98cm
2.45,6, evm
Anticrist Superstar (SE)
rt shet 107cm
3.13,7a, evm
Superstar IV (SE)
rn shet 101cm
evm
Lillvin Holden (SE)
vrt shet 102cm
evm
Michelle (SE)
vrt shet 99cm
evm
Devin v.d. Hawchlef (NL)
vrt shet 91cm
evm
Laoise of Flenwir (GB)
m shet 92cm
evm

Sukuselvitys

isä: Mortten (SE)
Mortten on Ruotsissa v. 1993 syntynyt rautias shetlanninponiori, jolta korkeutta löytyi 101cm. Ori oli 2000- luvun alussa kuuma nimi Ruotsin poniraviradoilla. Se kantakirjattiin II- palkinnolla ja se jätti monia poniraviradoilla pärjänneitä poneja Ruotsiin, ja osa niistä eksyi myös Suomeen. Ori kilpaili Ruotsissa vuosina 1996-2007 hyvällä statistiikalla: 103: 31-11-8 (50) ja sen ennätyksiksi jäi 2.18,3a - 2.20,3. Ori jäi raviradoilta pois sen ohjastajan täytettyä 16 vuotta (Ruotsin kilpaikäraja ohjastajille A-poneilla), mutta jatkoi siitosorina vielä pitkään.

isänisä: Why Not Me (SE)
Why Not Me on Ruotsissa v. 1988 syntynyt rautias komea tähtipäinen shetlanninponiori, jolta korkeutta löytyi 103cm. Ori kilpaili 1990- luvulla Ruotsissa poniraviurheilussa ja sen ennätykseksi jäi 2.28,7a. Statistiikka oli myös mieletön, 43: 13-8-7 (23)! Ori siirtyi sittemmin valjakkoajoon sen ohjastajan tultua täysikäiseksi, ja perheen äiti jatkoi sen ohjaksissa valjakkoradoilla. Why Not Me kantakirjattiin II- palkinnolla kolme vuotiaana, ja se pärjäsi kohtalaisesti myös rotunäyttelyissä.

isänisänisä: Olaf v.d. Beeftruj (NL)
Olaf v.d. Beeftruj on Alankomaissa v. 1982 syntynyt rautias shetlanninponiori, jolla oli korkeutta 98cm. Se kantakirjattiin Alankomaissa I- palkinnolle kolme vuotiaana, ja myytiin Ruotsiin viisivuotiaana. Siellä ori hyväksyttiin myös jalostukseen, jossa sitä käytettiinkin jonkin verran erityisesti ravipuolella. Ori itse ei koskaan kilpaillut, mutta näyttelyissä se pärjäsi kiitettävästi.

isänisänemä: Jamber's Yvonne (SE) Jamber's Yvonne on v. 1985 syntynyt shetlanninponitamma. Tämä rautias neitokainen oli 106cm korkea ja varsoi neljä varsaa, kunnes aloitti kilpauransa poniraviurheilussa. Se toimi myös opetusponina pitkään Ruotsalaisessa poniravikoulussa Tamma kilpaili monien nuorien kanssa poniraviurheilussa sen suurempaa menestystä tekemättä. Tamman ennätys jäi lukemiin 2.55,8 ja statistiikka: 138: 3-5-1 (9) kertoo, että tammalla oli ainakin terveet jalat kun kesti noinkin pitkän kilpauran. Tammaa ei koskaan esitetty näyttelyissä tai kantakirjattu.

isänemä: Ex Defense (SE)
Ex Defense oli 92cm korkea ruunikko shetlanninponitamma, joka syntyi Ruotsissa 1989. Tamma varsoi muutaman kerran nuorena ja siirtyi sitten ravikäyttöön. Tamma ehti kilpailla vain kaksi kautta, kunnes se menehtyi ähkyyn 11 vuotiaana. Tamman statistiikaksi jäi: 18: 1-2-0 (3) ja ennätykseksi 3.03,8. Tamma oli myös kantakirjattu nelivuotiaana III- palkinnolla.

isänemänisä: Flaco of Wallmer (GB)
Flaco of Wallmer syntyi Iso-Britanniassa v. 1977. Tämä musta shetlanninponiori oli 96cm korkea näyttelytähti, joka myytiin kuusivuotiaana Alankomaihin ja sieltä se matkasti kahdeksan vuotiaana Ruotsiin. Ori pärjäsi kaikissa kotimaissaan hienosti näyttelyissä, ja oli melko käytetty shetlanninponiori siitoksessa.

isänemänemä: O.P. Minni (FI)
Tämä ruunikko 100cm korkea shetlanninponitamma syntyi Suomessa 1985. Se muutti Ruotsiin perheensä mukana v. 1988, ja siellä se toimi perheen pienempien ratsuna ja isompien lapsien ajoponina. Tamma varsoi yhteensä seitsemän varsaa, joista osa kilpaili raveissa ja osa teki töitä ratsastuskoulissa. O.P. Minniä ei koskaan esitetty näyttelyissä, eikä se kilpaillut.

emä: Viveka (SE)
Viveka on 98cm korkea shetlanninponitamma, joka syntyi Ruotsissa v. 1998. Tamma kilpaili poniraveissa vuosina 2001-2005, kunnes se siirti siitoskäyttöön. Tamman statistiikaksi jäi 45: 4-1-8 (13) ja enntykseksi 2.45,6. Tamma kantakirjattiin myöhemmin II- palkinnolle, ja yksi sen orijälkeläisistä on hyväksytty kantakirjaan Ruotsissa.

emänisä: Anticrist Superstar (SE)
Anticrist Superstar syntyi v. 1988 Ruotsissa. Se oli 107cm korkea rautias shetlanninponiori. Ori kilpaili poniraveissa statistiikalla 13: 0-2-1 (3) ja ennätykseksi jäi 3.13,7a. Se vaihtoi sittemmin valjakkoajoon sen omistajan iän tullessa vastaan poniraviurheilussa. Ori on Ruotsissa kantakirjassa III- palkinnolla, ja se on käynyt myös rotunäyttelyissä saaden II- ja III- palkintoja. Orilla on yhteensä kuusi jälkeläistä, joista neljä on kilpaillut poniraviurheilussa.

emänisänisä: Superstar IV (SE)
Superstar IV on Ruotsissa v. 1985 syntynyt ruunikko shetlanninponiori. Korkeutta tällä oriilla oli 101cm. Ori oli kantakirjassa II- palkinnolla ja se kiersi nuorempana ahkerasti näyttelyitä. Se oli melko käytetty ori Ruotsissa 90- luvun alussa. Muutama sen jälkeläisistä on myyty mm. Iso-Britanniaan ja Tanskaan. Ori itse ei koskaan kilpaillut ratsastus- tai valjakkokilpailuissa eikä poniraveissa, vaikka se ratsuksi ja ajolle olikin opetettu ja toimi moitteettomasti lasten ratsuna.

emänisänemä: Lillvin Holden (SE)
Tämä vaaleanrautias 102cm korkea shetlanninponitamma syntyi Ruotsissa v. 1981. Se toimi koko ikänsä ratsastuskoulun opetusratsuna, ollen lasten suur suosikki. Se varsoi yhteensä neljä kertaa. Tamma on palkittu muutaman kerran rotunäyttelyissä I- palkinnolla. Se kilpaili myös kouluratsastuksessa ja esteratsastuksessa ratsastuskouluoppilaiden kanssa seuratasolla myös tallin ulkopuolisissa kilpailuissa.

emänemä: Michelle (SE)
Michelle oli 99cm korkea vaaleanrautias shetlanninponitamma, joka syntyi Ruotsissa v. 1990. Tamma kilpaili valjakkoajossa pariluokissa omistajansa toisen ponin kanssa. Se kantakirjattiin I- palkinnolla ja se kiersi myös näyttelyitä. Tamma varsoi yhteensä kuusi varsaa ja yksi sen orijälkeläisistä on Ruotsissa ja Tanskassa jalostuksäyttöön hyväksytty I- palkinnon kantakirjaori.

emänemänisä: Devin v.d. Hawchlef (NL)
Tämä vaaleanrautias 91cm korkea shetlanninponiori syntyi Alankomaissa v. 1985. Se vietiin kaksivuotiaana Ruotsiin, jossa se kantakirjattiin I- palkinnolla. Ori asui Ruotsissa vuoteen 1992 asti, mistä se ostettiin Iso-Britanniaan. Ori pärjäsi näyttelyissä hienosti ja jätti myös paljon näyttelyissä pärjänneitä varsoja.

emänemänemä: Laoise of Flenwir (GB)
Laoise of Flenwir oli musta 92cm korkea shetlanninponitamma. Se syntyi Iso-Britanniassa v. 1977. Se ostettiin Ruotsiin vuonna 1988. Tamma oli Iso-Britanniassa kiertänyt näyttelyitä hyvällä menestyksellä, ja se kilpaili myös valjakkoajossa. Se kilpaili valjakkoajossa pariluokissa myös Ruotsissa ollessaan, ja varsoi sittemmin yhteensä kahdeksan varsaa.

Jälkikasvu

t. Narrilaivan Megalomania (i. Orisinal)
t. Narrilaivan Lohduton (i. Getti)
t. Narrilaivan Elise (i. Edward)
r. Narrilaivan Patrick (i. Zak Anthony)
t. Narrilaivan Coraline (i. Craftmanship)

Kilpatulokset

VRER 24.10.07 Csicsás - Ryh.ajo 1100m, yli 2.50,0 ja ei enn. - sija: 9/12 (2.59,6aly)
30.10.07 Savitaival - Ryh.ajo 1100m, 3.00,0 ja hit & ei enn. - sija: 1/4! (3.25,1a)
VRER 04.11.07 RR Gloria - Tas.ajo 1100m, 2.55,0 -aik. ja hit & ei enn. - sija: 6/7 (3.10,7ly)
04.11.07 Granit - Tas.ajo 1100m, 3.10,0-3.30,0aik. ja ei enn. - sija: 4/9 (3.25,3) 35ve
VRER 05.11.07 Taikasumun talli - Tas.ajo 2100m, alle 7v - HML
06.11. Granit - Tas.ajo 1100m, 3.10,0-3.30,0aik. ja ei enn. - sija: 4/6 (3.24,6 x) 35ve
30.11.07 Rr Pronssi - Tas.ajo 1600m, avoin - sija: 12/16 (2.55,5ly)
VRER 08.12.07 Rt Loisto - Tas.ajo 1100m, 3-6v - sija: 3/11 (2.41,5ly) 200ve
VRER 12.12.07 Taikasumun talli - Tas.ajo 2100m, enn. omaaville - HML (3.00,3)
VRER 18.12.07 Savitaival - Ryh.ajo 1100m, 2.50,0 ja hit. - sija: 5/12 (3.14,9a) 75ve
VRER 21.12.07 Ravistus - Tas.ajo 1100m, avoin - sija: 12/16 (2.56,9lyx)
VRER 31.12.07 Rt Ajaton - Tas.ajo 1100m, monté - sija: 10/14 (3.54,4mly)
05.01.08 Narrilaivan - Tas.ajo 1100m, 3-5v - sija: 6/9 (3.03,9xx) 20ve
VRER 09.01.08 Rt Ajaton - Tas.ajo 1100m, 2.50,0aik. ja hit. - sija: 1/11! (3.00,2ly) 400ve + loimi
VRER 21.01.08 Snåggur - Tas.ajo 1100m, 2.30,0-2.49,9aik. - sija: 9/16 (2.44,6ly)
VRER 25.01.08 Snåggur - Tas.ajo 1100m, 2.30,0-2.49,9aik. - sija: 7/12 (2.47,5ly x)
VRER 31.01.08 Immortelle Funny Ponies - Tas.ajo 1600m, 2.30,0aik. ja hit, monté - sija: 8/10 (2.55,5mlyx)
VRER 07.02.08 Narrilaivan - Ryh.ajo 1100m, 3-5v - sija: 7/11 (3.15,0a)
VRER 10.02.08 Rt Gloria - Tas.ajo 1100m, 2.40,1-2.55,0 - sija: 6/10 (2.43,9ly)
10.02.08 Narrilaivan - Tas.ajo 1100m, 3-5v - sija: 3/7 (3.02,1) 180ve
14.02.08 Taikasumun talli - Tas.ajo 1609m, alle 7v - sija: 4/8 (3.01,1) 100ve
14.02.08 Toivomus - Tas.ajo 1100m, 2.25,0-2.34,0aik. - sija: 4/7 (2.29,0) 100ve
17.02.08 Narrilaivan - Tas.ajo 1100m, 3-5v - sija: 2/6 (3.27,9) 220ve
VRER 23.02. Savitaival - Tas.ajo 1600m, +4v 2.29,0-2.49,9aik. - sija: 9/12 ( 2.49,0ly)
24.02.08 Starberry - Ryh.ajo 1600m, yli 2.30,0aik. - sija: 3/8 (2.32,9aly) 175ve
24.02.08 Taikasumun talli - Tas.ajo 1609m, alle 7v - sija: 4/9 (2.57,8) 100ve
26.03.08 Starberry - Tas.ajo 1609m, yli 2.30,0aik & ei enn. - sija: 8/16 (2.34,6ly) 25ve
29.02.08 Crystalin yksityiset - Tas.ajo 1609m, 3-9v - sija: 7/16 (2.29,9ly) 100ve
01.03.08 Taikasumun talli - Tas.ajo 1609m, alle 7v - sija: 6/12 (3.08,8) 50ve
01.03.08 Starberry - Ryh.ajo 1600m, yli 2.30 aik. - sija: 8/10 (2.38,2aly)
01.03.08 Narrilaivan - Tas.ajo 1600m, +6v - sija: 6/7 (2.32,8xx)
VRER 03.02.08 Toivomus - Tas.ajo 1100m, 2.25,0 - 2.34,0 - sija: 3/14 (2.26,1) 150ve
VRER 05.03.08 Sarin Pientalli - Ryh.ajo 1100m, MONTÈ - HLL
VRER 08.03.08 Rt Ajaton - Tas.ajo 1100m, 5-9v enn. omaavat - sija: 11/14 (2.45,8ly)
09.03.08 Starberry - Ryh.ajo 1609m, 6-9v - sija: 4/6 (2.36,2aly) 500ve
VRER 10.03.08 Ravon - Tas.ajo 1100m MONTÉ, alle 20m-st - sija: 6/14 (3.20,9mly) 50ve
VRER 16.03.08 Rt Tempo - Tas.ajo 1100m, alle 2.28,0 - sija: 8/11 (2.23,7ly x)
VRER 17.03.08 Narrilaivan - Tas.ajo 1100m, vs 100-5.000ve - sija: 13/16 (2.42,2)
20.03. Starberry - Ryh.sjo 1609m, 3-5v - sija: 4/5 (2.35,3aly)
VRER 29.03. Rr Pronssi - Tas.ajo 1600m, 6v+ - sija: 9/16 (2.33,1ly)
30.03. Narrilaivan - Tas.ajo 1600m, m-enn. omaaville - sija: 1/8! (2.48,7mx) 300ve
VRER 31.03. Sarin Pientalli - Tas.ajo 1100m, alle 2.40,0 - sija: 11/16 (2.27,1lyx)
01.04. Narrilaivan - Tas.ajo 1600m, 2.26,9 ja nop. - HLL
01.04. Rt Pelimerkki - Tas.ajo 1100m, 3-9v - sija: 6/10 (2.31,8) 50ve
VRER 05.04.08 Taikasumun talli - Tas.ajo 1600m, alle 2.44,9aik. - sija: 15/15 (2.39,5)
VRER 08.04.08 RR Silwer - Tas.ajo 1100m, 2.35,0 ja nop. - sija: 9/16 (2.23,7)
VRER 11.04.08 Rt Ajaton - Tas.ajo 1600m, 5-10v enn. omaavat - sija: 2/16 (2.28,1ly) 300ve
VRER 13.04.08 Rt Ajaton - Tasajo 1600m, 6v ja vanh. enn. omaavat - sija: 2/16 (2.31,6ly) 300ve
VRER 16.04.08 Narrilaivan - Ryh.ajo 1600m, alle 2.34,9aik. - sija: 3/10 (2.28,0ax) 180ve
VRER 17.04.08 Raidallinen - Tas.ajo 1100m, enn. omaavat +6v - sija: 2/9 (2.26,0) 300ve
VRER 22.04.08 Toivomus - Tas.ajo 1100m, enn. omaavat - sija: 1/16! (2.20,3) 500ve
22.04.08 Narrilaivan - Tas.ajo 1600m, 2.26,9aik. ja nop. - HKÄ
VRER 23.04.08 Narrilaivan - Ryh.ajo 1100m, alle 5.000ve - sija: 3/8 (2.34,9a) 180ve
VRER 24.04.08 Raidallinen - Ryh.ajo 1100m, 3-6v - sija: 2/13 (2.26,6) 500ve
VRER 27.04.08 Toivomus - Tas.ajo 1100m, enn. omaavat - sija: 1/16! (2.19,0) 500ve
VRER 28.04.08 Narrilaivan - Tas.ajo 1100m, 6-10v - sija: 2/12 (2.29,7) 220ve
VRER 29.04.08 Rt Gloria - MONTÈ Tas.ajo 1100m, 3.10,0m aik. ja nop. - sija: 5/11 (2.54,3mly)
01.05.08 Narrilaivan - Ryh.ajo 1100m, 6-10v - sija: 8/9 (2.36,8)
VRER 02.05.08 Ravihaipakka - Ryh.ajo 1600m, alle 2.25,0aik. - sija: 2/8 (2.18,8aly) 550ve
VRER 04.05.08 Ravihaipakka - Ryh.ajo 1600m, alle 2.25,0aik. - sija: 6/7 (2.23,1aly)
12.05.08 Narrilaivan - Ryh.ajo 2100m, 2.29,9aik. ja nop. - HLL
16.05.08 Narrilaivan - Ryh.ajo 1100m, 6-10v - sija: 6/7 (2.40,9a x)
18.05.08 Narrilaivan - MONTÈ Tas.ajo 1100m, m-enn. omaaville - sija: 5/5 (2.53,0mx)
VRER 19.05.08 Raidallinen - Tas.ajo 1100m, 2.20,0-2.29,9aik. - sija: 3/8 (2.27,8) 200ve
VRER 27.05.08 Starberry - Ryh.ajo 1600m, alle 2.30,0aik. - sija: 2/12 ( 2.21,6aly) 300ve
27.05.08 Narrilaivan - Ryh.ajo 1100m, 6-10v - sija: 7/12 (2.30,5a)
28.05.08 Savitaival - Ryh.ajo 1609m, 2.20,0 - 2.39,9aik. - sija: 2/9 (2.29,9alyxx) 550ve
29.05.08 Narrilaivan - Ryh.ajo 1600m, 2.27,0aik. ja nop. - sija: 6/9 (2.23,6a)
30.05.08 Rt Ajaton - Tas.ajo 1600m, avoin - sija: 8/11 (2.27,4ly)
VRER 30.05.08 Taikasumun talli - Tas.ajo 1600m, alle 2.34,9aik. - sija: 7/14 ( 2.31,5) 50ve
VRER 02.06.08 Pelimerkki - Tas.ajo 1100m, yli 5v - sija: 1/9! (2.14,0) 670ve
VRER 09.06.08 KK Varella - Tas.ajo 1100m, 2.29,9aik. ja nop. - sija: 4/16 (2.22,3) 80ve
10.06.08 Starberry - Tas.ajo 1600m, yli 2.20,0aik. - sija: 5/5 (2.35,3ly)
VRER 12.06.08 Starberry - Tas.ajo 1600m, yli 2.20,0aik. - sija: 3/12 (2.31,7ly) 150ve
VRER 17.06.08 Narrilaivan - Ryh.ajo 1600m, 2.22,1-2.32,0aik. - sija: 9/11 (2.33,4a)
VRER 20.06.08 Starberry - Tas.ajo 1600m, yli 2.20,0aik. - sija: 10/12 (2.35,8ly x)
VRER 21.06.08 Narirlaivan - Tas.ajo 2100m, +5v - HKÄ
VRER 23.06.08 KK Varella - Tas.ajo 1100m, 2.29,9aik. ja nop. - sija: 5/11 ( 2.25,4) 50ve
VRER 25.06.08 RR Pronssi - Tas.ajo 1100m, väh. 10st - HLL
VRER 26.06.08 Toivomus - Tas.ajo 1100m, 2.18,0-2.25,0aik. - sija: 1/6! (2.18,5) 350ve
VRER 27.06.08 Raidallinen - MONTÉ, Tas.ajo 1100m - sija: 6/14 (2.50,2m) 80ve
VRER 28.06.08 Taikasumun talli - Tas.ajo 1600m, alle 2.34,9aik. - sija: 8/10 (2.36,4)
VRER 08.07.08 Sjöstrand Herrgård - Tas.ajo 1600m, 2.10,0aik. ja hit. - sija: 2/16 (2.18,9lyx) 300ve
VRER 12.07.08 Rt Ajaton - Tas.ajo 1100m, 2.30,0aik. ja nop., Ajattoman nopein A-poni 2008 - sija: 11/16 (2.16,4ly)
VRER 21.07.08 Loren - Ryh.ajo 1100m, 5v - sija: 2/12 (2.34,9aly) 150ve
VRER 22.07.08 Starberry - Ryh.ajo 1600m, yli 2.20aik. - sija: 7/12 ( 2.34,2aly)
VRER 27.07.08 Vaski - Tas.ajo 1600m, alle 2.25aik. - sija: 11/16 (2.19,1ly ep)
VRER 20.11.08 Jymy - Ryh.ajo 1100m, 2.20aik. ja hit. - sija: 9/12 (2.37,0a)
VRER 28.11.08 Starberry - Ryh.ajo 1600m, alle 2.39,9aik. - sija: 5/11 (2.31,1aly) 50ve
VRER 29.11.08 Narrilaivan - A-ponimestaruuslähtö 2008, Tas.ajo 100m, 2.25aik. ja nop. - sija: 4/15 (2.18,7) 1.000ve
VRER 30.11.08 Jymy - Ryh.ajo 1100m, 2.20aik. ja hit. - sija: 3/9 200ve
VRER 03.12.08 Jymy - Ryh.ajo 1100m, 2.25aik ja nop. - sija: 9/12 (2.18,4a)
VRER 12.12.08 Taikasumun talli - Tas.ajo 2100m, enn. omaavat - sija: 2/7 (2.59,9) 300ve
VRER 14.12.08 Narrilaivan - MONTÈ, Tas.ajo 1100m, m-start. - sija: 5/8 (2.44,4m)
VRER 16.12.08 Starberry - Ryh.ajo 1609m, alle 2.20aik. - sija: 10/12 (2.33,7aly)
VRER 24.12.08 Jymy - Jymyn joulushettis 2008, alle 2.20aik. - sija: 8/12 (2.14,5a)
VRER 28.12.08 Jymy - Ryh.ajo 1100m, alle 2.20aik. - sija: 4/12 (2.14,8a) 120ve
VRER 29.12.08 Jymy - MONTÉ, Ryh.ajo 1100m, 2.40m-3.04,9m-aik. - sija: 1/5! (?) 500ve
VRER 30.12.08 Narrilaivan - MONTÉ, Tas.ajo 1100m, montéssa startanneet - sija: 4/14 (2.59,1mx) 100ve
03.02.09 Narrilaivan - Tas.ajo 1600m, 2.29,9aik. ja nop. - sija: 3/7 (2.20,8x) 50ve
04.02.09 Narrilaivan - Tas.ajo 1600m, 2.29,9aik. ja nop. - sija: 2/7 (2.17,8) 80ve
04.02.09 Luned - Ryh.ajo 1100m, alle 3.00,0aik. - sija: 1/10! (2.17,0a)
15.02.09 Narrilaivan - Tas.ajo 1100m - sija: 8/11 (2.27,0 ep)
16.02.09 Narrilaivan - Rekilähtö, Ryh.ajo 1100m - sija: 4/7 (2.25,2x) 200ve
22.02.09 Narrilaivan - Tas.ajo 1100m - sija: 3/10 (2.22,0x) 30ve
22.02.09 Narrilaivan - MONTÉ, Tas.ajo 1100m - sija: 7/16 (m2.50,7) 10ve
13.03.09 Narrilaivan - Tas.ajo 1100m - sija: 3/11 (2.21,8x) 30ve
08.04.09 Narrilaivan - Tas.ajo 1100m - sija: 5/8 (2.16,3)
14.04.09 Narrilaivan - Ryh.ajo 1100m - sija: 8/10 (2.22,8a)
15.04.09 Narrilaivan - Ryh.ajo 1100m - sija: 8/10 (2.22,4a)
18.04.09 RaPu - Ryh.ajo 1600m - sija: 9/12 (2.19,5ax)
19.04.09 RaPu - Ryh.ajo 1600m - sija: 6/9 (2.22,2aly)
19.04.09 Sagatum - Ryh.ajo 1100m - sija: 3/9 (2.25,9aly) 60ve
23.04.09 Sagatum - Ryh.ajo 1100m - sija: 8/9 (2.24,2aly)
26.04.09 Sagatum - Ryh.ajo 1100m - sija: 2/8 (2.14,5aly) 100ve
15.05.09 Narrilaivan - Ryh.ajo 1600m, Narrilaivan Töpöttäjäkuningatar 2009- lähtö - sija: 2/7 (2.16,7ax) 100ve
12.07.09 RaPu - Tas.ajo 1600m - sija: 1/14! (2.20,4ly) 1000ve
13.07.09 Narrilaivan - MONTÉ, Ryh.ajo 1600m - sija: 3/9 (2.34,7ma) 30ve
15.07.09 Narrilaivan - MONTÉ, Ryh.ajo 1600m - sija: 7/10 (2.24,3ma)
20.07.09 Vaski - MONTÉ, Tas.ajo 1100m - sija: 8/11 (2.54,5mly)
24.07.09 Narrilaivan - Ryh.ajo 1600m - sija: 8/10 (2.18,5x)
27.07.09 Vaski - Tas.ajo 1100m - sija: 6/10 (2.15,7ly)
28.07.09 Narrilaivan - Ryh.ajo 1600m - sija: 3/10 (2.15,5ax) 30ve
30.07.09 Narrilaivan - Ryh.ajo 1600m - sija: 8/8 (2.19,8a)
30.07.09 Vaski - MONTÉ, Tas.ajo 1100m - HLL
11.10.09 Narrilaivan - Ryh.ajo 1100m - sija: 10/12 (2.27,0a)
12.10.09 Narrilaivan - Ryh.ajo 1600m - sija: 5/8 (2.20,2ax)
12.10.09 Luned - Tas.ajo 1600m - sija: 1/10! (2.19,2) 300ve
12.10.09 Luned - MONTÉ, Ryh.ajo 1600m - sija: 6/12 (2.38,8max)
13.10.09 Narrilaivan - Ryh.ajo 1100m - sija: 4/12 (2.25,3ax) 20ve
14.10.09 Narrilaivan - Ryh.ajo 1600m - sija: 2/8 (2.19,0ax) 100ve
15.10.09 Narrilaivan - Ryh.ajo 1100m - sija: 7/12 (2.25,5ax)
16.10.09 Narrilaivan - Ryh.ajo 1100m - sija: 4/10 (2.27,3ax) 20ve
16.10.09 Narrilaivan - MONTÉ, Ryh.ajo 1100m - sija: 9/11 (2.48,9max)
17.10.09 Narrilaivan - Ryh.ajo 1100m - sija: 6/12 (2.25,1ax) 10ve
17.10.09 Luned - MONTÉ, Ryh.ajo 1100m - sija: 2/9 (2.34,7max) 200ve
17.10.09 Go Ponies - Ryh.ajo 1600m - sija: 6/9 (2.16,2a)
18.10.09 Narrilaivan - Ryh.ajo 1100m - sija: 4/10 (2.28,1ax) 20ve
18.10.09 Narrilaivan - MONTÉ, Ryh.ajo 1100m - sija: 4/10 (2.42,9mx) 30ve
19.10.09 Narrilaivan - Ryh.ajo 1100m - sija: 8/12 (2.27,7ax)
20.10.09 Narrilaivan - Ryh.ajo 1100m - HLL
21.10.09 Narrilaivan - Ryh.ajo 1100m - sija: 5/8 (2.24,8ax)
21.10.09 Luned - Ryh.ajo 1609m - sija: 3/10 (2.20,9a) 80ve
21.10.09 Luned - MONTÉ, Ryh.ajo 1609m - sija: 2/9 (2.35,0ma) 120ve
22.10.09 Luned - Ryh.ajo 1100m - HYL
23.10.09 Narrilaivan - Tas.ajo 1100m - HLL
24.10.09 Luned - Ryh.ajo 1100m - sija: 2/8 (2.18,2a) 70ve
25.10.09 Luned - Tas.ajo 1600m - sija: 11/12 (2.26,3)
25.10.09 Luned - MONTÉ, Tas.ajo 1600m - sija: 7/12 (2.50,7m)
26.10.09 Luned - Ryh.ajo 1100m - sija: 4/6 (2.20,8a)
28.10.09 Narrilaivan - Tas.ajo 1100m - sija: 4/11 (2.25,7x) 25ve
08.11.09 Narrilaivan - Tas.ajo 1100m - HLL
09.11.09 Narrilaivan - Tas.ajo 1100m - sija: 5/12 (2.27,1x) 10ve
10.11.09 Narrilaivan - Tas.ajo 1100m - sija: 5/14 (2.27,0x) 10ve
26.11.09 Himpula - Ryh.ajo 1600m - sija: 2/10 (2.18,7ax) 170ve
07.12.09 Narrilaivan - Ryh.ajo 1600m - sija: 2/8 (2.26,0ax) 50ve
08.12.09 Narrilaivan - Ryh.ajo 1600m - sija: 1/8! (2.17,0a) 100ve
08.12.09 Savitaival - Ryh.ajo 1600m - sija: 2/7 (2.20,4axx) 100ve
10.12.09 Narrilaivan - Ryh.ajo 1600m - HLL
15.12.09 Narrilaivan - Ryh.ajo 1600m - sija: 8/10 (2.25,1ax)
18.12.09 Savitaival - Ryh.ajo 1600m - sija: 5/8 (2.20,1a)
31.02.09 Jymy - Jymyshettis 2009, Ryh.ajo 1100m - sija: 4/12 (2.16,9ax) 200ve
01.01.10 Jymy - Ryh.ajo 1100m - sija: 6/12 (2.19,1a) 50ve
05.01.10 Jymy - Ryh.ajo 1100m - sija: 4/12 (2.20,5a) 100ve
15.01.10 Jymy - Ryh.ajo 1100m - sija: 9/12 (2.21,0a)

 

 

Villit ratsastuskilpailut

16.01.08 Silfran Ponyriders - Kenttäratsastus, He C / 50cm / 40cm - sija: 4/4
18.01.08 Silfran Ponyriders - Kouluratsastus, helppo C - sija: 9/21 (69.545%)
19.01.08 KK Diamanto & Rivel - Esteratsastus, 30-50cm - sija: 2/25
20.01.08 Rintula - Laukkakilpailu, alle 120cm korkeat ponit - sija: 3/5
24.01.08 Silfran Ponyriders - Kouluratsastus, helppo C - sija: 23/34
28.01.08 Vt Lakea - Kouluratsastus, helppo C - sija: 6/35
30.01.08 Hiirenmutka - Kouluratsastus, helppo C - sija: 43/62
04.02.08 Maple's Stable - Esteratsastus, 40-60cm - sija: 10/25
15.02.08 Pt Sanaton - Esteratsastus, 50-60cm - sija: 1/16! (0vp)
18.02.08 Pinnallinen - Kouluratsastus, helppo C - sija: 9/24
20.02.08 Fawel - Valjakkoajo, noviisien koulukoe - sija: 5/6
20.02.08 Fawel - Valjakkoajo, noviisien tarkkuuskoe - sija: 3/6
20.02.08 Hiirenmutka - Esteratsastus, 20-40cm - sija: 22/66
20.02.08 Tuire N. - Kenttäratsastus, he C / 40cm / 30cm - sija: 2/13
22.02.08 Hiirenmutka - Kouluratsastus, helppo C - sija: 10/60
23.02.08 Fawel - Esteratsastus, 40cm - sija: 7/11
23.02.08 Fawel - Esteratsastus, 50cm - sija: 16/19
25.02.08 KK Kimakka - Kouluratsastus, helppo C - sija: 13/22
25.02.08 Soundless - Kouluratsastus, helppo C - sija: 1/38!
26.02.08 Hiirenmutka - Kouluratsastus, helppo C - sija: 1/69!
27.02.08 Dixie - Valjakkoajo, avoin - sija: 3/9
25.12.09 Luxury Team - Kouluratsastus, heC - sija: 13/20, 71.676%
31.12.09 Huoleton - 40cm - sija: 3/26
05.10.10 Kultakartano - 50cm - sija: 8/16
06.10.10 Kultakartano - heC - sija: 5/19

Laatuarvostelut

Yleislaatuarvostelun tammikuun tilaisuus 2016.
32 (15+17) - 29 (21+8) - 20 - 8 - 4 = 93p / YLA2
"Parhaat kilpailupisteet Kajsa SWE & A.D. Elvin Helmiina (20/22p)"

Yleislaatuarvostelun helmikuun tilaisuus 2009.
YLA3 / 89p
25 + 23 + 6 + 35 = 89p

Shetlanninponien laatuarvostelun neljäs, syyskuun 2010 tilaisuus.
20,5(20-21)-18-17-20-8-1
= 84,5 pistettä, SHLA-II

Valmennukset

Estevalmennus, 3.7.2008 (valmentanut ponin omistaja, Shavo)
  Kaisa osallistui estevalmennukseen hoitajansa Leenan kanssa. Kaisa on todella kiltti ja rauhallinen mukava poni, joka hyppää mielellään. Valmentaminen oli siis oikein mielekästä. Annoin Leenan ensin alkuverrytellä ponia vähän käynnissä, ja sitten annoin ohjeeksi alkaa ravailemaan. Kommentoin Leenan jalkojen asentoa ja ryhtiä, sekä käsien asentoa - ihan perusasioita siis. Kertasimme myös katseen merkitystä ja painopiste asioita. Pyysin Leenaa taivuttamaan ja asettamaan Kaisaa oikein kunnolla ja rohkeasti, jotta se olisi avuilla ja tekisi töitä. Seuraavaksi Leena ravasi muutamat puomit Kaisan kanssa ensin vasempaan ja sitten oikeaan kierrokseen. Leena tarvitsi vähän muistusta omasta kevyen istunnon asennostaan, mutta kolmannella kerralla asento oli jo parempi. Sitten annoin ohjeeksi tulla puomit laukassa - se sujui paremmin. Rakensin ratsukolle 40cm ristikon, ja pyysin heitä lähestymään laukalla. Tamma hyppäsi hyvin, mutta ratsastaja oli myöhässä. Uutta yritystä siis - ja nyt sujui hienosti! Rakensin myös 50cm pystyesteen ja pienen sarjan, jossa oli 40cm pystyeste ja 50cm okseri. Pyysin ratsukkoa lähestymään vielä ristikkoa. Vauhtia oli vähän liikaa, mutta kun Leena kiinnitti siihen huomiota hypyistä tuli parempia. Pudotuksia ei kuitenkaan tullut. Sitten ratsukko tuli muutaman kerran sarjaa. Ensimmäisellä kerralla Kaisa joutui pelastamaan tilanteen kun vauhtia oli taas liikaa, mutta toisella kerralla se onnistui hyvin. Lopuksi ratsukko suoritti tämän pikku radan muutaman kerran puhtaasti ja tyylillä, joten lopetimme siihen. Leenalle annoin kotitehtäväksi kiinnittää huomiota omaan rentouteen ja käsiin - Leenalla on melko kova käsi, ja herkkä poni kuten Kaisa kiihdyttää vauhtia jos sitä ottaa koko ajan suusta kiinni. Leena loppuverrytteli ponin itsenäisesti.

Kouluvalmennus, 9.9.2008 (valmentanut ponin omistaja, Shavo)
  Leena ja Kaisa tulivat tänään kouluvalmennukseeni. Leena ratsasti ensin vähän käyntiä ja sitten ravia, että katsoin missä mennään. Heti ensin pysäytin Leenan kentän keskelle, ja kävin venyttämässä hänen molemmat jalkansa ensin eteen ja sitten taakse - ja jaloille tuli pituutta heti muutama sentti lisää ja jalustimiakin jouduttiin pidentämään. Myös oma venyttely ja verryttely on tärkeää, selostin Leenalle. Sitten aloimme hakemaan hyvää istuntaa Leenalle ja sitä, että poni taipuu ja asettuu rehdisti. Tätä työstimmekin sitten peräti 20 minuuttia, kunnes oli melko tyytyväinen. Sitten aloimme laukkailla kahdeksikolla - keskellä vaihdettiin laukka käynnin kautta. Leenaa piti herätellä ja patistaa melko lailla, koska keskitys alkoi jo herpaantumaan. Lopuksi Leena sai kun saikin hyvät ja siistit nostot tehtyä. Kaisallehan hommassa ei ollut mitään outoa - kunhan se ymmärsi, mitä ratsastaja siltä pyysi, se teki asiat kuten pitikin. Lopuksi Leena sai ratsastaa vielä uralla ja laittaa tamman asettumaan oikein reilusti. Kokeilimme lopuksi vielä avotaivutusta, mutta sitten aika alkoi loppumaan, joten jatkamme seuraavalla kerralla.

Kouluvalmennus 17.9.2008 (valmentanut ponin omistaja, Shavo)
  Leena pyysi minulta taas kouluvalmennusta Kaisan kanssa. Leena oli alkuverrytellyt Kaisaa jo jonkin verran, joten kävimme heti töihin. Aloitimme avotaivutuksella käynnillä ympyrällä. Leenaa sai ohjeistaa melko lailla, ja käsien hallinta oli taas ongelmana. Myös lantiosta ja painopisteestä sekä rintakehän asennosta sain sanoa ja opastaa taas. Pikku hiljaa Leena kuitenkin ymmärsi mitä hain, ja Kaisa alkoi liikkumaan pyydetysti. Sitten teimme samaa ravissa, ja aloimme tehdä ns. serpentiiniä, että ensin ympyrä pienenee - avotaivutusta tehden - ja sitten taas suurenee. Ja sama toiseen suuntaan. Sitten teimme samaa laukassa, ensin ihan ympyrällä avotaivutusta ja sitten serpentiiniä. Sitten harjoittelimme pohkeenväistöä ensin käynnissä ja sitten ravissa. Leena skarppasi tosi hienosti, eikä harjoituksia tarvinut kauaa jatkaa. Kaisa oli myös todella skarppina ja totteli Leenan pienimpiäkin apuja. Lopuksi kokeilimme kahdeksikolla laukkaamista ja laukanvaihtoja käynnin kautta, ja lopulta tamma vaihtoi laukan ihan oikeasta laukasta vasempaan yllättämällä meidät molemmat! Leena loppuverrytteli ponin itse.

Kouluvalmennus 9.9.2008 (valmentanut ponin omistaja, Shavo
  Leena & Kaisa saapuivat taas valmennettavikseni. Kaisa oli heti alkuun hyvin rauhallinen ja yhteistyöhaluinen. Leena saikin siis hyvin keskittyä omaan tekemiseensä. Kaisa oli herkkä ja mukana jutussa - mutta siitä kyllä huomasi heti, jos Leena teki jotain väärin. Leenalle painoitin taaskin käsien asentoa ja kantamista, ja pehmeää tunnetta ponin suuhun. Keskityimme jälleen hyvään asettamiseen ja siihen että poni todellakin taipuu. Valmennukseen kuului paljon voltteja, ympyröitä ja kiemurauroja sekä suunnan vaihdoksia. Ponin piti kulkea suorassa suoralla uralla ja asettua hyvin kaarteissa - loppu peleissä homma alkoi näyttää paremmalle, ja Leenankin ratsastus parani taas loppua kohden. Teimme näitä asioita kaikissa askellajeissa - käynnissä, ravissa ja laukassa. Lopuksi teimme vielä pohkeenväistö harjoituksia ja suoristuksia käynnissä.

Kouluvalmennus 12.9.2008 (valmentanut ponin omistaja, Shavo
  kaisa vaikutti jälleen omaan tapaansa reippaalta ja innostuneelta. Leenakin oli heti alusta asti skarppina ja kuunteli neuvojani. Leena alkuverrytteli ponin ohjeideni mukaan. Silloin tällöin huomauttelin pikkuasioista - kantapäistä, polvista, käsistä ja ryhdistä - mutta aika hyvin Leena jo itsekin osasi korjailla virheitään. Kaisa kulki eteenpäin puksuttaen kiltiti kuin höyryjuna kuunnellen ohjaamon ohjeita. Tänään keskityimme tempon vaihteluihin ensin käynnissä, sitten ravissa ja laukassa. Aluksi pyysin Leenaa herättelemään ponia oikein pitkään käyntiin. Kaisa helposti meinasi vain kiihdyttää käyntiään, mutta lopulta sen askelkin piteni. Sitten käyntiä hidastettiin niin, että hyvä että Kaisa liikkui eteenpäin. Samaa tehtiin ravissa - ja samalla Kaisan muoto parani ja se alkoi kulkemaan muodossakin. Vuoron perään menimme lisättyä ja sitten oikein koottua ja hidasta ravia. Laukassa tämä olikin ponilel ja ratsastajalle vähän vaikeampaa - mutta yritystä oli! Lopuksi lisätty, pitkäaskelinen laukka muodossa onnistui, mutta vielä kootumpaa ja hitaampaa laukkaa täytyy harjoitella. Kaisa kun ei meinannut tykätä siitä, että laukassa pitäisi hidastella. Lopuksi harjoittelimme avo- ja sulkutaivutuksia käynnissä ja ravissa. Se sujui ratsukolta todella hienosti, joten päätimme valmennuksen siihen ja Leena jäi loppuverryttelemään ponia itsekseen.

Päiväkirjamerkinnät

Päiväkirjamerkintä 3.3.2009 (kirjoittanut ponin omistaja, Shavo)
&nbps; Hain Kaisan tarhasta ja laitoin sen ulkopuomiin kiinni. Ulkona oli mukava aurinkoinen sää ja vain kolme astetta pakkasta joten päätin, että pärjämme ulkonakin. Aloitin Kaisan harjauksen ja harjailin sen oikein perusteellisesti. Kaisa seisoi nätisti aloillaan. Se puski itseään harjaa vasten kun harjasin sitä säästä ja ristiselästä. "Kutittaako sua vähän?" naurahdin ja kauhistelin irtoavan talvikarvan määrää. "Ja tätä jatkuu seuraavat 3kk..." mutisin itsekseni nyppiessäni karvoja irti ratsastushousuistani. Harjailin Kaisaa hyvän tovin, tamman torkkuessa maaliskuun päiväauringossa. Kun se oli puhdas tarkstin vielä sen kaviot ja kengät, ja käärin sille pintelit jalkoihin. Satuloin ja suitsin tamman ja laitoin kypärän päähäni. Irrotin sen puomista, tiukkasin satulavyötä ja heilautin itseni sen selkään. Kaisa meinasi jo lähteä, mutta pidätin sitä kevyesti ohjista. "Odota". Kaisa tuhahti, mutta seisoi paikallaan. Säädin vielä jalustimet ja kiristin vyötä, ja ohjasin Kaisan kohti tallitietä. Kaisa käveli reippaasti eteenpäin korvat hörössä. Se kuunteli oksilla istuen lintujen laulua. Käänsin sen pian metsäpolulle. Se oli melkein sula ja hyvässä kunnossa - olihan tästä kuljettu hevosten kanssa koko talvi. Kaisa käveli metsässä näppärästi - varmajalkainen kun on. Se puhisi innoissaan, ei hengästymisen takia. Naurahdin sille ja silitin sen kaulaa. Itse vain istuin selässä ja katselin maisemia, pitäen ohjien päästä kiinni. Kaisa tiesi mihin mentiin. Metsäpolkunen risteytyksissä riitti, että katsoin tiettyyn suuntaan ja Kaisa jatkoi matkaa oikeaan suuntaan. Pian saavuimme hiekkatielle, ja annoin tammalle luvan ravata. Se ravasi reippaasti ja nousin kevyeeseen istuntaan, koska en pystynyt millään keventämään tahdissa. Tamma juosta hölkytteli menemään, ensin kilometrin, ja sitten toisen. Koko aikana se ei yrittänyt hiljentää eikä tuijottanut mitään metsässä näkyvää - se vain juoksi eteenpäin. Hidastin sen käyntiin, ja käänsin sen suoralle joka päättyi ylämäkeen. Annoin sille laukkapohkeet ja löysät ohjat, ja tamma kiisi niin kovaa kuin kintuistaan pääsi. Itse keskityin vain selässä pysymiseen. Tamma juoksi ylämäenkin ja hiljensi sitten - ennenkuin itse ennätin. Nauroin, koska tamma tietää niin hyvin missä kohtaa annan sen mennä, ja missä pitää hiljentää. Annoin sen hölkötellä löysin ohjin, pää alhaalla vähän matkaa kunnes siirsin sen käyntiin. Käännyyimme metsäpolulle, jota menimme muutama satametriä kunnes tulimme taas hyvälle suoralle - ja annoin tamman taas laukata. Se otti noin 800m laukkaspurtin, kunnes hidastin sen raviin. Ravasimme pari kilometriä, kunnes hidastin sen käyntiin. Annoin sen kävellä löysin ohjin tietä pitkin. Käännyimme metsäpolulle, joka kiemurteli puiden lomassa. Oli ylä- ja alamäkiä, mutkia ja kaikkea. Tamma käveli edelleen korvat hörössä, varmajalkaisesti eteenpäin. Kymmenen minuutin kuluttua olimme tallin pihassa. Kaisa käveli itse puomille jossa sen riimu odotti ja pysähtyi siihen. Tulin alas selästä ja nostin jalustimet ylös, ja löysäsin satulavyötä. "Hyvä tamma", kehuin Kaisaa ja silitin sen kaulaa. Otin siltä suitset pois ja pujotin riimun tilalle. Otin ripeästi satulan pois, ja heitin tammalle fleeceloimen päälle. Otin pintelit pois ja kävin pikaisesti viemässä varusteet varustehuoneeseen, ja palasin Kaisan luo. Otin sen mukaani ja talutin talliin. Huuhtelin hiet pois lämpimällä vedellä ja vedin sen kuivaksi hikiviilalla. Se sai verkko- ja fleeceloimen päälleen ja pääsi karsinaan hetkeksi kylmäyspatjojen kera heiniä syömään ja lämmintä melassivettä juomaan.
Menin itse putsaamaan sen varusteet ja pesemään kuolaimet ym, kunnes tulin takaisin paikalle. Otin märät loimet pois ja vaihdoin sille kevyen ulkoloimen tilalle - se oli jo kuivahtanut loimien alla, mutta oli se vielä vähän nihkeä. Otin kylmäyspatjat pois ja vein ne takaisin pakkaseen - huuhtelin ne toki ensin. Sitten palasin Kaisan luokse, puin sille riimun ja vein sen tarhaan tovereidensa luokse.

Päiväkirjamerkintä 24.12.2008 (kirjoittanut ponin omistaja, Shavo)
  Aukaisin ponitallin oven ja kuulin tutun hörähdyksen heti vasemmalta - Kaisahan se siinä hörähti ruoan toivossa. Muut ponit seurasivat sen esimerkkiä. Toivotin poneille hyvät huomenet, ja jaoin niille aamuruoat. Laittelin ponien ajovermeitä valmiiksi, ja talli alkoi täyttyä muistakin ihmisistä. Toivotimme hyvät joulut toisillemme. Kun ponit olivat saaneet aamuheinänsä syötyä, oli tallissa jo 1-3 ihmistä jokaista kahdeksaa ponia kohti. Aloimme harjailemaan ja koristelemaan poneja parhaamme mukaan, ja yksi kerrallaan talutimme ne pihalle. Osa poneista sai peräänsä reen, osa sai normaalit koppakärryt ja kahden ponin luona odotteli ratsastajat. Kaisa seisoi tapansa mukaan nätisti aloillaan kun minä Leena laitoimme sille rekeä. Se hörisi tovereilleen silloin tällöin. Kun kaikki olivat valmiina kiipesimme Leenna kanssa Kaisan rekeen lampaantaljan päälle, ja kääriydyimme paksuihin punaisiin viltteihin. Kaisa kuopaisi kerran etujallallaan innoissaan - Leena otti ohjat ja maiskautti sille. Kahdeksan ponin pieni joukkio lähti tällä kertaa kohti pientä kylää, jonka laitamilla tallimme sijaitsee. Kaisa käveli kiltisti eteenpäin vetäen joukkoa, luottoponi kun oli, se sai vetää joukkoa. Silloin tällöin joku meistä aloitti jonkun tutun joululaulun, ja lauloimme kuorona. Ihmiset olivat iloisia nähdessään meidät. Kun siirryimme raviin, lauluimme - kulkusten helistessä - tottakai, "kulkuset, kulkuset, riemuin helkkäilee". Kaisa meinasi vähän ravissa innostua, mutta Leena sai sen helposti pideltyä. Kylässä toivotimme kaikille ihmisille hyvää joulua ohimennessämme. Kymmenisen minuuttia kiertelimme kylässä, kunnes lähdimme takaisin tallille - matkaa oli kuitenkin viisi kilometriä. Ravasimme vähän matkaa kotiinpäin, jotta matka sujui joutuisasti. Kaisa asteli ylpeänä reensä kanssa eteenpäin, eikä pieni alkanut lumisadekaan haitannut sen mielialaa. Naurahdimme Leenan kanssa sille - mokomakin joulutamma :)
Tallille päästyämme purkasimme Kaisan reen edestä ja valjaat pois. Se pääsi karsinaan hetkeksi, ja harjailimme sitä. Annoimme sille myös muutaman jouluomenan, jotka se söi hetkessä. Sitten se katsoi minua ja Leenaa vuoron perään samettisilla silmillään turpa ojossa, korvat hörössä. "Ei ole enempää Kaisa", sanoin ja rapsutin sen turpaa. Kaisa mutusteli huuliaan viimeisiä omenanmakuja maistellen. Leena laittoi Kaisan jalkoihin kylmäkääreet, ja minä vein valjaat pois. Pesin ja putsasin ne, ja niputin siististi omalle paikalleen. Sitten pesin ja huuhtelin kuolaimet, ja pakkasin suitset. Nappasin Kaisalle kevyen toppaloimen - ulkona oli onneksemme vain -5 astetta pakkasta, ja palasin karsinalle. Leena juotti Kaisalle juuri melassivettä, jonka Kaisa joi mielellään. Puin sille toppaloimen selkään ja Leena otti kylmäkääreet pois. Leena vei Kaisan tarhaan muiden ponien kanssa, ja sinne se jäi syömään tyytyväisen oloisena aamupäiväheiniä muun lauman kanssa.

Päiväkirjamerkintä 29.9.2008 (kirjoittanut ponin omistaja, Shavo)
  Hain Kaisaa laitumelta. Siellä se söi vielä viimeisiä vihreitä heinäkorsia ilta-auringossa. Kutsuin sitä nimeltä ja se nosti päätään. Vihelsin ja tamma lähti ravaamaan luokseni. Ojensin sille leivän palan kiitoseksi siitä, että se oli jättänyt laumansa ja ruokansa ja tuli luokseni. Kehuin sitä ja silitin, ja laitoin sille päitset päähän. Talutin Kaisan talliin, jossa vein sen karsinaan. Sidoin sen kiinni, koska se oli jo menossa piehtaroimaan purujen sekaan. Harjailin tammaa pitkän tovin, ja Kaisa nautti saamastaan huomiosta. Tarkistin sen kaviot ja putsasin ne. Sitten käärin sen jalkoihin pintelit, laitoin sille satulan ja suitset. Painoin kypärän päähäni ja otin tamman mukaani ja suuntasin maneesiin. Ilta oli hämärtymässä ja oli alkanut tihuttaakin hieman, mutta ilma oli silti vielä melko lämmin, sellainen +10 astetta. Talutin Kaisan keskelle maneesia ja pysäytin sen siihen. Kaisa hörisi maneesissa oleville tovereilleen. Kiristin satulavyötä ja laskin jalustimet alas, ja heilautin itseni Kaisan satulaan. Kaisa seisoi kiltisti aloillaan kun tiukkasin vielä vyötä ja mietin, ovatko jalustimet hyvän pituiset. Silitin tamman kaulaa, otin ohjat käteen ja pyysin sitä menemään uralle. Kävelin sen kanssa ensin viitisen minuuttia pitkin ohjin ja sitten keräin ohjat. Pysäyttelin ja peruuttelin sen kanssa, ja vaihdoin tempoa käynnissä. Tein vähän avotaivutustakin ja vaihdoin suuntaa. Kun hommat meni siihenkin suuntaan hyvin, vaihdoin askellajiksi ravin - ja samat harjoitukset. Kaisa toimi kuin ajatus. Ah, ihana Kaisa! Niin miellyttämisen haluinen ja yhteistyökykyinen poni. Seuraavaksi ravasin Kaisan kanssa neljä puomia. Ensimmäisellä kerralla tamma vähän kompuroi, mutta toisella kerralla se oli hereillä eikä kolautellut ollenkaan. Sitten nostin laukan, laukkasin pari ympyrää ja yhden yksinäisen puomin yli - Kaisa hyppäsi sen ylitse enkä ollut varautunut siihen, vaan meinasin tipahtaa. Nauroin omalle tasapainolleni ja pyytelin tammalta anteeksi. Maneesiin tuli kaverini, joka teki meille 40cm ristikon, 40cm pystyn ja sarjan jossa oli 40cm ristikko ja 40cm pystyeste. Hyppäsin ensin ristikon molempiin suuntiin pari kertaa, ja sitten hyppäsin pystyn pariin kertaan. Kaverini vähän neuvoi minua oman asentoni kanssa - minun kun ei tarvinnut kun ohjata Kaisa estettä kohti ja se teki loput. Lopuksi hyppäsin esteitä ratana - ristikolta sarjalle, laukanvaihto ja sitten pysty. Tein sen muutamaan kertaan, ja sitten vaihdoimme niin, että aloitin sarjalle, laukanvaihto pystylle, laukanvaihto ja ristikko. Kaisa suoriutui esteistä leikiten ja sillä tuntui olevan hauskaa. Radat sujuivat puhtaasti, joten aloin mennä loppuraveja. Kaverini siivosi esteet pois. Kaisa ravaili rentona ja vertyneen oloisena, tyytyväisenä. Lopuksi kävelin löysin ohjin uralla kymmenisen minuuttia vaihdelle välillä suuntaa.
Talliin päästyämme riisuin Kaisan ja vein sen pesukarsinaan. Se sai kylmäyspatjat jalkoihinsa ja huuhtelin siitä suurimmat hiet pois. Kuivasin sen hikiviilalla ja laitoin sille fleececoolerin selkään. Annoin sille myös lämmintä melassivettä kuten meillä on tapana, ja Kaisa joi ne mielellään. Lopuksi tein sen kanssa porkkanavenytyksiä pesupaikalla jalkojen kylmäytyäessä - ensin turpa sivuille kylkiin, sitten etujalkojen väliin "kumarrus", sitten oiiiikein korkealle ylös. Otin kylmäyspatjat pois. Tamma oli kuivunut ja ulkona oli lämmintä, joten se pääsi takaisin laitumelle ilman loimea.

Päiväkirjamerkintä, 2.7.2008 (kirjoittanut ponin omistaja, Shavo)
  Hain Kaisan laitumelta ja laitoin sen ulos puomiin kiinni. Aloin ensin harjaamaan sitä, mutta talutinkin sen sitten talliin pesupaikalle - se oli aivan mutainen ja pölyinen, joten pesu kumisu'an kanssa tuntui jotenkin vain houkuttelevammalta. Kaisa seisoi tapansa mukaan kiltisti aloillaan kun pesin sitä lämpimän veden ja mäntysuovan kanssa. Kun tamma oli puhdas huuhtelin sen vielä runsaalla vedellä ja vetelin sen hikiviilalla kuivaksi. Sitten vein sen takaisin ulkopuomille ja tarkastin sen kaviot. Kaikki oli ok. Tamma kuivasi hetkessä paahtavassa auringossa, joten laitoin sille pikalukkosilat selkään, suitset päähän ja hain hiittikärryt. Niiden laitossa ei kauaa kestänyt - ihanat pikalukkokärryt kun ovat - ja laitoin kypärän päähäni. Laskin tamman irti ja hyppäsin kärryille. Tapansa mukaan Kaisa odotti kiltisti, että pääsin kyytiin, sain ohjanpäät laitettua takamukseni alle ja ohjasin sen kohti metsäteitä. Tamma käveli rauhallisesti eteenpäin korvat hörössä. Menimme metsäteille, koska harjoitusradalle aurinko porotti paahtavan kuumana.. Metsäteillä oli vähän viileämpää. Kaisa käveli alkukäynnit nätisti, mutta ampaisi raviin kun annoin sille luvan. "Rauhoitu", hymisin sille ja vedin kevyesti ohjista. Kaisa reagoi heti ja hidasti hölkälle. Se hölkytteli seuraavat 2km, kunnes tulimme kivalle suoralle. "Anna mennä vaan", sanoin ja Kaisa hypähti eteenpäin pistäen isompaa vaihetta silmään. Ei siinä suorassa kauaa nokka tuhissut, ja hidastin Kaisan taas hölkälle. Se hölkytteli noin viisisataametriä, kunnes hidastin sen käyntiin. Kaisa pärskähteli tyytyväisenä. Annoin sille hetkeksi pitkät ohjat. Noin viiden minuutin kuluttua siirsin Kaisan taas hölkälle, ja hölkyttelimme 3km. Annoin sen sitten kävellä viimeiset 10 minuuttia tallille löysin ohjin. Pysäytin sen ulos ja riisuin siltä kärryt ja valjaat, ja vein sen talliin. Huuhtelin sen siellä lämpöisellä vedellä ja laitoin sille kylmäyspatjat jalkoihin. Annoin sille lämmintä melassivettä. Kaisa sai olla 15 minuuttia pesukarsinassa kylmäkääreet jaloissaan. Välillä se kuopaisi kerran etujalallaan minun häärätessä tallissa, kuin kysyen "ethän vain ole unohtanut minua?" Kun 15 minuuttia oli kulunut otin kylmäyspatjat pois. "Hieno tyttö", kehuin Kaisaa kun se oli jaksanut seisoa niin nätisti aloillaan. Suihkautin Kaisaan vielä ötökkämyrkkyä ennenkuin vein sen laitumelle.

Päiväkirjamerkintä, 13.6.2008 (kirjoittanut ponin omistaja, Shavo)
  Hain Kaisan laitumelta ja laitoin sen ulos puomiin kiinni. Harjailin sen oikein kunnolla - vaikka ei se oikein likainen ollutkaan. Sitten käärin sille pintelit jalkoihin ja kävin hakemassa sen satulan ja suitset varustehuoneesta. Satuloin tamman ja laitoin sille suitset päähän. Painoin kypärän päähäni, vedin hanskat käteeni ja otin raipan. Talutin Kaisan ratsastuskentälle, jossa oli kolme muutakin ratsukkoa. Kaisa hörähti muille poneille ja sai kaksi vastausta. Talutin tamman kentän keskelle, kiristin satulavyötä ja laskin jalustimet. Heilautin itseni tamman selkään ja ohjasin sen pitkin ohjin uralle. Annoin Kaisan kävellä viitisen minuuttia pitkin ohjin ja sitten keräsin ohjat. Tein ensin pysähdyksiä ja peruutuksia. Sitten vähän avo- ja sulkutaivutusta, ja kokeilin miten pohkeenväistötkin onnistuu. Siirryin raviin ja tein samoja asioita ravissa. Kaisa oli oikeaan kierrokseen vähän jäykkä, joten jumppailin sitä siihen suuntaan vähän enemmän. Annoin välillä Kaisalle vähän enemmän ohjaa. Kun harjoitukset sujuivat hyvin, annoin Kaisan hengähtää hetken, kunnes nostin laukan. Laukkasin ympyrällä, ja kun se rullasi hyvin, tein avotaivutusta tässäkin. Sitten vaihdoin suuntaan, ja sama homma toiseen suuntaan. Lopuksi ravailimme vielä voltteja, kiemurauraa ja ympyröitä. Vaihtelin aktiivisesti suuntaa ja vaadin, että tamma taipuu ja asettuu oikein kunnolla. Loppukäynnit kävimme maastossa, ja siellä vierähtikin 20 minuuttia kun saimme seuraa kolmesta muusta poniratsukosta.
Ratsastuksen jälkeen Kaisa sai kylmäkääreet jalkaansa ja pääsi lämpimään suihkuun. Annoin sille lämmintä melassivettä jossa oli vähän elektolyyttejä - se oli hikoillut oikein kunnolla treeniemme takia ja ulkona oli +22 astetta lämmintä. Tamma kuivahti äkkiä, joten se pääsi ilman loimea takaisin laitumelle.

Päiväkirjamerkintä, 9.1.2008 (kirjoittanut ponin omistaja, Shavo)
  Nelivuotias Kaisa lähti mielellään mukaani tarhasta. Sillä oli ollut toppaloimi päällä, joten siinä ei ollut paljoakaan harjattavaa. Selvitin sen jouhet, harjailin sitä pikaisesti pehmeällä harjalla ja putsasin kaviot. Kengät ja hokit oli ok. Hain sitten juoksutusvyön ja piuhat sekä kapsonin ja juoksutuspiiskan, ja laitoin tammalle varusteet. Käärin sen jalkoihin vielä pintelit ja suuntasin maneesille. Siellä ohjasajoin sitä pitkin ohjin ensin uralla tehden pysähdyksiä, voltteja ja ympyröitä. Sitten jäimme toiselle pääty-ympyrälle, jossa ajoin tammaa kahdella pitkällä ohjalla. Teimme avo- ja sulkutaivutuksia. Aluksi tamma tarvitsi vierestä muistutusta, mitä tällä tarkoitettiinkaan, mutta kun se muisti mitä piti tehdä se onnistui myös pitkin ohjin. Noin 20 minuuttia kävelytämme ja tehtyämme väistöjä siirsin tamman raviin ja jatkoimme ympyrällä. Pysäyttelin tammaa ja vaihdoin tempoa ja teimme avotaivutusta myös ravissa. Vaihtelimme suuntaa, ja sitten otin ihan vaan laukkaa ympyrällä. Tamma toimi todella pienillä avuilla, ja sen kanssa oli todellakin ilo työskennellä. Annoin sen viellä ravailla pitkässä, rennossa muodossa loppuravit ja sitten pysäytin sen. Vaihdoin ohjasajo-ohjat naruun, ja lähdin taluttamaan loppukäynnit maastoon. Laitoin tammalle fleeceloimen päälle, koska ulkona oli -11 astetta pakkasta. Kävelimme noin 1km loppukäyntejä, ja Kaisa seurasi kiltisti vierelläni tapansa mukaan. Talliin tultuamme vaihdoin tammalle riimun päähän ja laitoin sen kiinni käytävälle. Riisuin siltä juoksutusvermeet ja otin pintelit pois. Sitten harjasin sitä vähän ja laitoin sille toppaloimen päälle - hiki sille ei ollut juurikaan tullut. Annoin tammalle lämmintä melassivettä ja vein sen tarhaan.

Päiväkirjamerkintä, 8.11.2007 (kirjoittanut ponin omistaja, Shavo)
  Suloinen kolmevuotias Kaisa on asunut Narrilaivassa nyt kuukauden. Menin hakemaan sen tarhasta ja harjasin sen oikein kunnolla puhtaaksi. Tamma oli pyörinyt mudassa, mutta onneksi se oli kuivunut. Pyörittelin tammaa kauan aikaa kumisua'lla, ja se nautti siitä täysin siemauksin. Selvin sen jouhet jouhienselvitysaineen kera, ja sitten harjailin sitä pitkään pehmeällä harjalla. Kaviotkin tamma antoi putsata kiltisti. Yksi kenkä oli vähän huonosti kiinni, joten vaihdoin siihen kaksi naulaa. Hokitkin tuli tarkastettua siinä samalla. Kun tamma oli puhdas laitoin sille valjaat selkään ja suitset päähän. Hain koppakärryt ja kiinnitin ne tammalle. Laitoin varmuudeksi potkuremmin nuorelle ponille - vaikka eihän Kaisa koskaan ole mitään tehnyt. Tämä on kuitenkin vasta sen kymmenes ajokerta, joten päätin ottaa varman päälle. Laitoin kypärän päähäni ja laskin tamman vapaaksi. Setvin ohjat äkkiä ja hyppäsin sen kärryille - mutta Kaisa se odotti kiltisti liikkelle lähtöä. Asettelin ohjanpäät takamukseni alle, otin hyvän ohjasotteen. "Mene vaan", sanoin Kaisalle ja maiskautin. Tamma lähti rauhallista käyntiä liikkelle, ja odotti merkkejäni. Kävimem ajamassa kevyen, 3km hölkkälenkin. Aikaa meni noin 45minuuttia, ja tästä 30 minuuttia menimme käyntiä. Hölkkää tamma meni kyllä oikein mielellään ja olisi halunnut mennä kovempaakin, mutta hillitsin sitä hieman. Tamma oli oikein kiva ajaa ja hymy suin istuinkin sen kärryillä. Kaisa malttoi kävellä loppukäynnitkin rauhassa pitkin ohjin. Kehuin sitä kamalasti. Kun tulimme tallille, ajoin tamman talliin ja pysäytin sen riimunsa kohdalle. Hyppäsin kärryiltä ja menin tamman pään kohdalle - hieroin sitä otsasta ja kaulalta ja kehuin sitä. Sitten laitoin sille riimun päähän. Purkasin äkkiä kärryt ja niputin valjaat, ja otin suitset riimun alta pois. Vein valjaat ja kärryt paikoilleen ja vein Kaisan pesupaikalle. Huuhtelin sen äkkiä - tamma seisoi nätisti aloillaan korvat hörössä. Miten fiksu pieni poni! Sitten heitin sille fleeceloimen selkään, ja tunnustelin sen jalat. Ne eivät olleet edes lämpimät, joten en tehnyt mitään toimenpiteitä. Tein tammalle lämmintä melassivettä noin viisi litraa, jotka se joi mielellään. Sen jälkeen vaihdoin sille kaulakappaleellisen fleecevuorellisen sadeloimen päälle, ja talutin sen tarhaan jossa se juoksi heti kavereidensa luokse, ja kävi piehtaroimaan.

Ulkoasu © M Layouts, muutokset Shavo
All rights reserved. Kaikki oikeudet pidätetään.